desery 22.01.2022

deser Anny Pavlova z mascarpone

2 godz. 20 min.
8 porcji
Deser Anny Pavlova z mascarpone
shaiith, stock.adobe.com
0

Na całym świecie deser Anny Pavlova jest teraz niezwykle popularny. Jest przygotowywany na różne sposoby, ale bardzo podoba mi się przepis ze świeżymi malinami i mascarpone. Deser okazuje się bardzo smaczny, delikatny i piękny. Możesz użyć dowolnych jagód i owoców.

Składniki

na ciasto:
  • białka jaj - 4 kawałki
  • cukier - 1 szkło
  • kwas cytrynowy - parę kryształów
  • mięta (do dekoracji) – 1 gałązka
  • Malina (do dekoracji) – garść
do kremu:
  • mascarpone - 250 g
  • śmietana (o zawartości tłuszczu 36 %) – 250 ml
  • cukier puder - 100 g
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce ubij schłodzone białka na puszystą pianę.

Bez przerywania pracy miksera dodaj cukier małymi porcjami.

Dodaj kwas cytrynowy i ubijaj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Gotowa masa powinna być gęsta i błyszcząca.

Włóż ubite białka do worka do szprycowania i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Najpierw narysuj okrąg wiewiórki o średnicy około 22 centymetrów. Następnie odłóż spód przyszłego deseru i boków. Okazuje się, że jest to kosz.

Wyślij deser do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i kontynuuj suszenie bezy przez kolejne 1,5 godziny.

Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem na ostre szczyty.

Dodaj sok z cytryny i mascarpone. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 5 minut.

Za pomocą worka do szprycowania delikatnie rozprowadź krem na gotowej bezie. Na wierzch ułóż maliny i liście mięty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy