desery 19.07.2023

sernik cytrynowy

3 godz. 0 min.
4 porcje
Sernik cytrynowy
mizina, stock.adobe.com
0

Jednym z moich ulubionych serników jest cytrynowy, ponieważ dzięki cytrusowej kwaskowatości smak bazy serowej ujawnia się w zupełnie nowy sposób. Dzielę się moim ulubionym przepisem, ale radzę wypróbować danie w tym procesie i dostosować ilość cytryny i cukru do własnego gustu.

Składniki

dla podstawy:
na sernik:
dla Kurda:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło na bazę, posiekaj ciasteczka na okruchy i wymieszaj wszystkie składniki.

Rzuć kulkę ciasta, Wyślij do lodówki na 10 minut.

Owinąć naczynie do pieczenia folią i posmarować masłem.

Ubij bazę i wyślij na 10 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.

Rozpuść białą czekoladę w śmietanie i wymieszaj z cukrem i twarogiem.

Ubij wszystko mikserem i dodaj jajka pojedynczo.

Dodaj przesianą mąkę, ponownie ubij, a na koniec dodaj sok z cytryny.

Wlać nadzienie na ciasto i wysłać do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 50-55 minut. Umieść miskę z wodą na dnie piekarnika.

Pozostaw sernik na 15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku, a następnie na kolejną godzinę - tylko na stole.

Dla Kurda ubij jajko z cukrem, sokiem z cytryny i skórką.

Podgrzej bez doprowadzania do wrzenia i ciągle mieszając.

Zdejmij Kurd z ognia, ostudź do temperatury pokojowej, dodaj miękkie masło i ubij mikserem, aż będzie gładkie.

Włóż krem na pół godziny do lodówki, wlej sernik i wstaw do lodówki na kolejną noc.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy