desery 12.07.2023

lody Lawendowe

20 min
4 porcje
Lody Lawendowe
sriba3, stock.adobe.com
0

Ostatnio lawenda była aktywnie wykorzystywana do gotowania. Najczęściej dodaje się go do napojów i deserów. Bardzo podobały mi się lody lawendowe. Szukałem przepisu w Internecie, wypróbowałem go, a teraz mogę podzielić się nim z tobą ze spokojną duszą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Suszone kwiaty lawendy zalej mlekiem i gotuj przez 3 minuty.

Wyłącz ogrzewanie, przykryj i zaparzaj pod przykryciem przez 40 minut.

Odcedź aromatyczne mleko przez podwójną warstwę gazy.

Ubij żółtka z cukrem.

Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.

Umieść mleko Lawendowe w łaźni wodnej, dodaj półfabrykat z żółtkami i gotuj przez 10 minut, często mieszając. Masa powinna mocno zgęstnieć.

Schłodzić do temperatury pokojowej, włożyć do dużej kokilki i włożyć do zamrażarki na 40 minut.

Wyjmij obrabiany przedmiot, ubij mikserem i włóż do zamrażarki na kolejne 40 minut.

Powtórz procedurę jeszcze dwa razy. Włóż lody do porcjowanych kokilek i włóż do zamrażarki na kolejne 5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy