desery 22.01.2022

miód z kwaśną śmietaną

1 godz. 50 min.
10 porcji
Miód z kwaśną śmietaną
Vladislav Nosik, stock.adobe.com
0

Kiedy chcę stworzyć komfort w domu, wprowadzam porządek i pieczę pachnący miód pitny. W tym przepisie idealna ilość cukru i miodu została wybrana do mojego gustu. Ciasto jest miękkie, piękne i umiarkowanie słodkie.

Składniki

do ciast:
  • mąka - 4 szklanki
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • miód (płynny) – 2 art.
  • cukier - 1 szkło
  • mleko (ciepły) – 2 art.
  • woda - 2 art.
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • masło - 150 g
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Roztop masło w kąpieli wodnej.

Wlej ciepłą wodę, mleko i płynny miód.

Dodaj sodę oczyszczoną, cukier, lekko ubite jajko i wymieszaj.

Porcjami wsyp całą mąkę i zagnieść plastikowe ciasto.

Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Wyjmij jeden kawałek z lodówki, rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 centymetra, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 5-6 minut. Powtórz kroki z resztą ciasta.

W głębokiej misce połącz śmietanę, cukier i wanilinę. Ubijaj mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.

Nadaj żądany kształt schłodzonym ciastom, odcinając krawędzie.

Ścinki zmielić w blenderze lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta.

Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując każde ciasto śmietaną.

Posmaruj górną warstwę kremem i obficie posyp przygotowaną kruszonką.

Wyślij gotowe ciasto do lodówki namoczyć przez 3-4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy