desery 22.01.2022

porcja deserowa &171; Anna Pavlova&187;

1 godz. 5 min.
4 porcje
Porcjowany deser
Evgenija, stock.adobe.com
0

Planujesz uroczystość rodzinną? Menu na taką okazję powinno być wyjątkowe, a na deser oczywiście pyszne ciasta "Anna Pavlova". Piękna i bardzo smaczna uczta jest idealna na świąteczny stół!

Składniki

na ciasto:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce ubij schłodzone białka na ostre szczyty.

Dodaj cukier puder, skrobię kukurydzianą, ocet i kontynuuj ubijanie przez kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.

Przenieś ubite białka do worka do szprycowania i ułóż małe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Kształtuj tak, aby w środku każdego z nich pozostało małe wgłębienie.

Wyślij deser na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.

Zmniejsz temperaturę do 90 stopni i gotuj przez kolejne 40 minut. Gdy ciasteczka będą lekko kremowe, czas je wyjąć.

Schłodzoną śmietanę ubij mikserem, aż zgęstnieje.

Dodaj cukier puder, mascarpone i ubijaj przez kolejne 5 minut.

Przenieś powstałą masę do torby cukierniczej i napełnij schłodzone półfabrykaty kremem.

Na wierzch z kawałkami truskawek, posiekanymi orzechami i miętą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy