desery 22.01.2022

klasyczny przepis tiramisu

35 min
6 porcji
Klasyczny przepis na tiramisu
O.B., stock.adobe.com
0

Wiele lat temu we włoskiej restauracji zrobiono pierwsze tiramisu. Od tego czasu deser stał się niezwykle popularny na całym świecie. Teraz Można go znaleźć w prawie każdym menu. Proponuję nigdzie nie iść, ale zrobić klasyczne tiramisu w domu!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Białka ostrożnie oddziel od żółtek i ubij mikserem elektrycznym na ostre szczyty.

Ubij żółtka na biało z cukrem pudrem.

W misce z żółtkami dodaj mascarpone i mieszaj, aż się połączą.

Dodaj ubite białka partiami i delikatnie wymieszaj.

Wymieszaj zimne espresso z koniakiem. Zanurz każde ciastko na 3-5 sekund w powstałym roztworze i ułóż warstwami na talerzu.

Posmaruj wierzch grubą warstwą kremu. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasteczko. Pamiętaj, aby posmarować wierzch kremem.

Posyp tiramisu proszkiem kakaowym i wstaw do lodówki na 5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy