Ciasto okazuje się tak satysfakcjonujące, że można je podać na obiad, uzupełniając je sałatką. Przygotowuje się go na kruchym cieście z jajkiem i mlekiem. To proste i szybkie! Do smaku możesz dodać ulubione przyprawy i świeże zioła do nadzienia.
Składniki
- mąka - 300 g
- margaryna - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- boczek - 200 g
- por - 100 g
- ser (solidny) – 120 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- majonez - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.
Wymieszaj wszystko i zmiel masę rękami na drobną miękisz.
Dodaj mleko, lekko ubite jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 30-40 minut.
Pokrój pory i boczek. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Umieść boczek na patelni i smaż na małym ogniu na złoty kolor.
Dodaj cebulę i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.
Jajka lekko ubij z majonezem, dodaj ser, boczek z cebulą i mieloną papryką.
Rozwałkuj ciasto na średnicę formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Przykryj formę papierem do pieczenia, posyp mąką i ułóż obrabiany przedmiot.
Włóż nadzienie, spłaszcz i wstaw na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W zależności od średnicy formy może być potrzebny mniej lub więcej czasu.