pieczenie 09.02.2022

ciasto z boczkiem, porem i serem

45 min
8 porcji
Ciasto z boczkiem, porem i serem
Jérôme Rommé, stock.adobe.com
0

Ciasto okazuje się tak satysfakcjonujące, że można je podać na obiad, uzupełniając je sałatką. Przygotowuje się go na kruchym cieście z jajkiem i mlekiem. To proste i szybkie! Do smaku możesz dodać ulubione przyprawy i świeże zioła do nadzienia.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Zetrzyj margarynę lub posiekaj nożem.

Wymieszaj wszystko i zmiel masę rękami na drobną miękisz.

Dodaj mleko, lekko ubite jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 30-40 minut.

Pokrój pory i boczek. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

Umieść boczek na patelni i smaż na małym ogniu na złoty kolor.

Dodaj cebulę i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.

Jajka lekko ubij z majonezem, dodaj ser, boczek z cebulą i mieloną papryką.

Rozwałkuj ciasto na średnicę formy, biorąc pod uwagę wysokość boków.

Przykryj formę papierem do pieczenia, posyp mąką i ułóż obrabiany przedmiot.

Włóż nadzienie, spłaszcz i wstaw na 30-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W zależności od średnicy formy może być potrzebny mniej lub więcej czasu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy