Na pewno słyszałeś o kostrzewie. Co to za niezwykłe danie? To szybka, zdrowa i całkiem smaczna opcja śniadaniowa dla osób na PP. Może być słodki i słony, podawany z dodatkami i bez opcji, a przepis jest niezwykle prosty.
Składniki
- płatki owsiane - 80 g
- jaja kurze - 2 szt.
- mleko - 8 art.
- ser - 50 g
- banany - 1 szt.
- mięta (do dekoracji) – 2 gałązki
- jagody (świeże) – do podania
Przepis na gotowanie krok po kroku
Płatki owsiane odważ w młynku do grubej mąki, a następnie przenieś do miski.
Dodaj mleko i jajka do powstałej mąki owsianej, mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Przygotuj nadzienie. Pokrój banana w plasterki, ser w cienkie plasterki.
Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką wlej połowę ciasta i smaż naleśnik przez 2-3 minuty z każdej strony.
Połóż ser na połowie naleśnika, a następnie banany. Smaż naleśnik pod przykryciem przez 1 minutę, a następnie przykryj nadzienie wolną połową naleśnika i smaż jeszcze trochę, aby ser całkowicie się stopił. W ten sam sposób przygotuj drugą owsiankę z pozostałego ciasta.
Gotowe płatki owsiane PP podawaj na gorąco, udekorowane miętą i świeżymi jagodami.