galaretka z kaliny

25 min
6 porcji
Galaretka z kaliny
Iryna, stock.adobe.com
0

Teraz nie chodzi tylko o pyszną konserwację. Galaretka z kaliny to koncentrat witamin i przydatnych pierwiastków śladowych. Regularne stosowanie w rozsądnych ilościach zwiększa odporność, ma działanie uspokajające i wzmacniające.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń jagody kaliny ze szczotek i dokładnie spłucz.

Umieść w szerokiej misce i zetrzyj za pomocą popychacza.

Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć pestki i skórki.

Wymieszaj pektynę ze 100 g cukru i odłóż na bok.

W puree kalinowym dodaj pozostały cukier, wymieszaj i umieść na małym ogniu.

Gotuj przez 10 minut, dodaj przedmiot z pektyną i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż gorącą galaretkę do przygotowanych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy