namoczone śliwki na zimę

50 min
2 puszki po 0,8 l
Namoczone śliwki na zimę
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Namoczone śliwki to pikantna przekąska na zimę, którą można podawać z kebabem, mięsem lub pieczoną rybą. Śliwki będą gotowe za 2-4 tygodnie. Przepis wskazuje przybliżoną ilość soli, cukru i podstawowych przypraw - możesz je zmieniać według własnego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj nadzienie: zagotuj wodę z solą i cukrem, dodaj przyprawy. Pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Schłodzić nadzienie.

Posortuj śliwki, opłucz i lekko osusz.

Napełnij sterylne słoiki śliwkami i napełnij schłodzoną polewą.

Przykryj puste słoiki czystymi pokrywkami i przenieś w chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.

Po określonym czasie namoczone śliwki będą gotowe do spożycia. Zamknij słoiki z moczonymi śliwkami nylonowymi pokrywkami i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy