sos do mięsa z czerwonej porzeczki z czosnkiem

30 min
2 puszki po 0,3 l
Sos do mięsa z czerwonej porzeczki z czosnkiem
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Uwielbiam pyszne połączenie mięsa z sosami jagodowymi. Dlatego staram się co sezon wykorzystywać zbiory jagód nie tylko do dżemów-dżemów-kompotów, ale także zamykać kilka słoików pikantnych pikantnych sosów. Dziś przygotujemy sos z czerwonej porzeczki.

Składniki

  • czerwona porzeczka - 1,5 kg
  • czosnek - 1 Głowa
  • Chili - 1/2 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy (mieszanka papryki) – 1/2 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 1/2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Przełóż lekko wysuszone jagody przez maszynę do mięsa.

Przetrzyj masę porzeczkową przez sito, aby pozbyć się pestek.

Do soku porzeczkowego dodaj posiekany czosnek, sól, cukier i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Wlej sos porzeczkowy do małych sterylnych słoików i sterylizuj w łaźni wodnej. Słoiki są hermetycznie zamknięte, schłodzone i przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu (można je również przechowywać w lodówce).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy