brzoskwinie w puszkach bez pestek na zimę

35 min
4 porcje
Brzoskwinie w puszkach bez pestek na zimę
pilotl39, stock.adobe.com
0

Możesz konserwować brzoskwinie na różne sposoby-w postaci kompotu, dżemu, w syropie, jak chcesz. Dzisiaj podzielę się klasycznym przepisem na brzoskwinie w puszkach bez pestek. Są one szczególnie wygodne do pieczenia lub innych deserów.

Składniki

  • brzoskwinie - 1 kg
  • woda - 1 L
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej brzoskwinie wrzącą wodą przez minutę. Obierz.

Przetnij je na pół i usuń pestki.

Umieść brzoskwinie szczelnie w czystych, suchych słoikach.

Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy.

Ponownie zagotuj i polej brzoskwinie.

Zwiń je na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy