kompot z moreli z kwasem cytrynowym na zimę

40 min
2 porcje
Kompot z moreli z kwasem cytrynowym na zimę
meteo021, stock.adobe.com
0

Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo kompotu z moreli w puszkach, istnieje proste rozwiązanie. Wystarczy dodać trochę kwasu cytrynowego. Jednocześnie nada nowe odcienie smakowi napoju, aby nie był zbyt słodki.

Składniki

  • morele - 500 g
  • woda - 3 L
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj morele, usuń pestki według uznania i włóż owoce do czystych słoików.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.

Dodaj kwas cytrynowy, polej morele i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy