pierwsze dania 22.01.2022

Łatwa zupa z indyka i ryżu

1 godz. 0 min.
6 porcji
Łatwa zupa z indykiem i ryżem
Fanfo, stock.adobe.com
0

Zupy z indyka są pyszne i zdrowe. Często są przepisywane w diecie, przygotowywane dla dzieci i osób starszych. Talerz aromatycznego dania szybko przywraca siły i dosłownie dodaje energii. Podaję bardzo prosty przepis na lekką zupę z indykiem i ryżem.

Składniki

  • Indyk (filet) – 350 g
  • ziemniaki (średni) – 2 kawałki
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • ryż - 3 art.
  • Olej roślinny - 30 ml
  • sól - do smaku
  • Zieleń (różna) – 3 gałązki
  • woda (filtrowane) – 2,5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z indyka opłucz, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut.

Zmień wodę, zagotuj i gotuj przez 20 minut.

Obierz i pokrój ziemniaki, marchewkę, cebulę.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

W rondelku z mięsem wlej umyty ryż, ziemniaki i smażenie. Gotuj przez 15 minut.

Posolić, posypać posiekanymi ziołami i po 2 minutach wyłączyć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy