dżem z derenia bez pestek

45 min
4 porcje
Dżem z derenia bez pestek
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Jeśli wolisz dżem bez skór, pestek i innych zanieczyszczeń - ten przepis jest dla ciebie – Ręczne usuwanie kości z derenia jest bardzo wątpliwym i długim zadaniem. Ale jest świetny hack na życie, którym szczegółowo podzielę się dalej.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 800 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij Dereń wodą i gotuj przez 15 minut, aż będzie miękki.

Przetrzyj jagodę przez sito i dodaj cukier do puree.

Ponownie zagotuj, mieszając.

Gotuj dżem przez 20 minut i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy