dżem gruszkowy w plasterkach bez sterylizacji

35 min
8 porcji
Dżem gruszkowy w plasterkach bez sterylizacji
murziknata, stock.adobe.com
0

Możesz szybko i łatwo zrobić dżem gruszkowy w plasterkach bez sterylizacji. Aby zapobiec gotowaniu owoców w procesie, używaj odmian o twardym miąższu. Moim zdaniem najlepsza jest Konferencja i chińska gruszka.

Składniki

  • Gruszka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 120 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki na ćwiartki, obierz i pokrój w kliny.

Umieść kawałki owoców na patelni, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Przykryj cukrem, przykryj i pozostaw na 3-4 godziny.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie odłóż na bok na kilka godzin.

Ponownie podpal patelnię, gotuj dżem przez 15 minut i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy