pierwsze dania 22.01.2022

kapuśniak z wieprzowiną i świeżą kapustą

1 godz. 5 min.
8 porcji
Kapuśniak z wieprzowiną i świeżą kapustą
san_ta, stock.adobe.com
0

Popularna rosyjska zupa jest przygotowywana z różnych produktów, ale głównym składnikiem jest zawsze kapusta. Aby kapuśniak był obfity i bogaty, proponuję ugotować je z wieprzowiną. Świetnie nadaje się do tego łopatka, kolce lub polędwica.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, pokrój na małe kawałki i umieść na patelni.

Dodaj czarne ziarna pieprzu, wodę i gotuj przez 45 minut.

Posiekaj kapustę w cienkie paski. Zetrzyj marchewki.

Pokrój pomidory, obrane ziemniaki i cebulę.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju na złoty kolor.

Dodaj pomidory, trochę gorącego bulionu z patelni i kontynuuj gotowanie przez 5-7 minut.

Wlej ziemniaki, kapustę, smażenie na patelni z mięsem i gotuj przez 10 minut.

Dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i wyłącz po 2 minutach.

Kapuśniak wlać do talerzy i udekorować świeżą natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy