dżem gruszkowy z pektyną

40 min
4 porcje
Dżem gruszkowy z pektyną
jackfrog, stock.adobe.com
0

Aby ugotować gęsty dżem gruszkowy i nie gotować go przez co najmniej godzinę, proponuję dodać trochę pektyny. Jest to bardzo wygodna i praktyczna opcja, która dodatkowo pozwoli zaoszczędzić dużo wysiłku. W końcu gorący piec latem to wątpliwa przyjemność.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz pektynę i 3 łyżki cukru.

Oczyść gruszkę, przykryj wodą i duś do miękkości.

Zmiel go blenderem, dodaj cukier i gotuj, aż się rozpuści.

Dodaj pektynę, mieszając i gotuj dżem przez kolejne 2-3 minuty.

Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy