śliwka w syropie bez pestek na zimę

30 min
2 puszki po 0,5 l
Śliwka w syropie bez pestek na zimę
Viktor, stock.adobe.com
0

Śliwki w syropie cukrowym to wielofunkcyjny kęs uwielbiany przez wiele gospodyń domowych. To pyszna uczta sama w sobie i idealne nadzienie do słodkich ciast, pasztecików i ciast. Słodki syrop można dodawać do herbat, kompotów, a nawet marynaty z kurczaka!

Składniki

  • śliwki - 600 g
  • woda - 180 ml
  • cukier - 1,5 szklanki
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, lekko osusz, podziel na połówki i usuń pestki.

Szczelnie włóż połówki odpływu do wcześniej wysterylizowanych słoików.

Zagotuj wodę i zalej owoce w słoikach wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut, aby się rozgrzały.

Wlej cukier do rondla, dodaj sok z cytryny i spuść płyn ze słoików ze śliwkami. Doprowadź syrop do wrzenia i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Z wrzącym syropem zalej połówki śliwek w słoikach do góry i natychmiast zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone śliwki w syropie przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy