pierwsze dania 22.01.2022

marynata z kurczakiem i kiełbasą

50 min
8 porcji
Marynata z kurczakiem i kiełbasą
kcuxen, stock.adobe.com
0

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię rosyjską bez przepysznej marynaty. Przygotuj go według różnych przepisów. Czasami zupa jest gotowana z kilku rodzajów mięsa z dodatkiem kiełbasy lub kiełbasek. Dzielę się przepisem na marynatę z kurczakiem i kiełbasą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka opłucz, pokrój i umieść w garnku z wodą.

Dodaj umytą jęczmień, liść laurowy, czarny pieprz i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.

Pokrój kiełbasę, ogórki, marchewkę, obrane ziemniaki, paprykę i cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj paprykę, kiełbasę i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy, kilka łyżek gorącego bulionu z garnka i zmiażdżony groszek ziela angielskiego. Dusić przez 10 minut.

W rondelku z mięsem dodaj smażenie, ziemniaki, ogórki i gotuj wszystko razem przez 10 minut na średnim ogniu.

Dodaj sól, wyłącz ogrzewanie i zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut.

Podawaj marynatę na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy