Burak bez kapusty na zimę w słoikach

1 godz. 10 min.
6 porcji
Burak bez kapusty na zimę w słoikach
sitriel, stock.adobe.com
0

Robiąc takie konserwy na zimę, znacznie ułatwisz sobie gotowanie w przyszłości. Załóżmy, że chcesz ugotować buraka bez kapusty, a on jest już w połowie gotowy, przechowywany w słoikach. Wystarczy dodać go do bulionu, doprawić przyprawami i gotować przez 5 minut.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno zetrzyj obrane buraki i marchewki.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 7-10 minut.

Dodaj buraki, sos pomidorowy, cukier, sól i przyprawy. Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej ocet, wymieszaj i wyjmij patelnię z pieca.

Włóż do przygotowanych słoików i zwiń buraki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy