czereśnie we własnym soku na zimę

1 godz. 0 min.
1 porcje
Czereśnie we własnym soku na zimę
Tatiana Kochkina, stock.adobe.com
0

Naprawdę lubię gotować wiśnie na zimę we własnym soku. Takie jagody doskonale komponują się z twarogiem, ciastkami, budyniami, a także są idealne jako niezależny deser.

Składniki

  • czereśnia - 500 g
  • cukier - 200 g
  • kwas cytrynowy - 1 saszetka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze umyj czereśnie w zimnej wodzie. Odcedź, Usuń kucyki i pestki.

Przykryj wiśnie cukrem i kwasem cytrynowym, dobrze wymieszaj, przykryj serwetką i odstaw na kilka godzin.

Wysterylizuj słoik. Kiedy czereśnie dają sok, wlej je do słoika i zwiń. Przechowywać w lodówce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy