zbiór szczawiu na zimę

1 godz. 10 min.
1 porcje
Przygotowanie szczawiu na zimę
mikitiger, stock.adobe.com
0

Gotowa baza do ulubionego zielonego barszczu o każdej porze roku! W tym procesie szczaw nieznacznie zmienia kolor, ale jego smak pozostaje taki sam. Dzięki kwasowi w liściach nawet ocet nie jest potrzebny-wszystko we własnym soku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz liście i usuń wszystkie żółte i uszkodzone. Odetnij łodygi - możesz je wyrzucić lub posiekać, a także wysłać do słoika.

Przez kilka minut zalej szczaw zimną wodą, a następnie pozwól mu spłynąć i rozłóż na papierowych ręcznikach.

Poczekaj, aż liście wyschną – im mniej nadmiaru płynu dostanie się do słoika, tym lepiej.

Pokrój szczaw lub pozostaw liście w całości – jak wolisz.

Delikatnie wymieszaj je z solą, weź trochę rękami i pozostaw na godzinę.

Mocno ubij szczaw do wysterylizowanego słoika, zalej pozostałym sokiem i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy