dżem galaretowaty-pięć minut czarnej porzeczki

12 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Dżem galaretowaty
Elen Nika, stock.adobe.com
0

Dżem galaretowaty z czarnej porzeczki to ulubiony przysmak słodyczy. Gotowane w środku lata, zimą dżem będzie pysznym nadzieniem do wypieków. A jeśli włożysz łyżkę galaretki do herbaty, otrzymamy aromatyczny napój witaminowy. Złap przepis w skarbonce!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, pozbądź się liści i ogonów, opłucz w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.

Umieść porzeczki w misce do gotowania i przykryj cukrem, wymieszaj.

Po uformowaniu niewielkiej ilości soku przepuść masę jagodową przez maszynę do mięsa. Umieść miskę z półfabrykatem w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc.

Następnie umieść miskę z porzeczkami na ogniu, ciągle mieszając, zagotuj, Usuń powstałą pianę i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut.

Wlej wrzący dżem porzeczkowy do sterylnych gorących słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy