marynaty z kwasem cytrynowym na zimę

1 godz. 0 min.
2 porcje
Ogórki kiszone z kwasem cytrynowym na zimę
Retan, stock.adobe.com
0

W półfabrykatach kwas cytrynowy rozwiązuje jednocześnie dwa główne zadania. Po pierwsze, poprawia zachowanie pikli lub jakiejkolwiek innej konserwacji. Po drugie, daje przyjemną kwaskowatość, której nie można pomylić z niczym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.

Umieść je szczelnie w czystych, suchych słoikach z czosnkiem, liśćmi, koperkiem i przyprawami.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę i dodaj do niej sól i cukier. Zagotuj ponownie.

Dodaj łyżkę kwasu cytrynowego do słoików.

Zalej wrzącą solanką i zwiń ogórki na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy