pieczenie 03.03.2023

Baursaki na mleku bez drożdży

1 godz. 0 min.
4 porcje
Baursaki na mleku bez drożdży
0

Małe pączki powietrzne pochodzące z kuchni kazachskiej, tatarskiej i baszkirskiej nazywane są baursaki. Bardzo obfite i smaczne, są również łatwe do przygotowania. Co więcej, każda gospodyni ma swoje sekrety gotowania. Na przykład Złap przepis na mleko bez drożdży.

Składniki

  • mleko - 200 ml
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 350 G
  • Olej roślinny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij trzepaczką mleko, jajko, cukier, sól i olej roślinny.

Baursaki na mleku bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj przesianą mąkę z sodą i zagnieść miękkie ciasto.

Baursaki na mleku bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Pozostaw ciasto na pół godziny, zwiń w warstwę o grubości 5-7 mm i pokrój baursaki w dowolny kształt.

Baursaki na mleku bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Smaż je na dużej ilości oleju na średnim ogniu, aż będą złote.

Baursaki na mleku bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy