pierwsze dania 22.01.2022

zupa z dyni i soczewicy

40 min
4 porcje
Zupa z dynią i soczewicą
minadezhda, stock.adobe.com
0

Soczewica z dynią to jedna z najbardziej harmonijnych kombinacji w zupach, owsiankach i puree. Proponuję sprawdzić to w praktyce! Każda soczewica jest odpowiednia – różnią się tylko czasem gotowania, więc spójrz na zalecenia producenta.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój marchewki i cebulę w drobną kostkę. Pokrój dynię na większe kawałki.

Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj marchewkę i wymieszaj. Po 5 minutach dodaj dynię i kontynuuj smażenie warzyw przez kolejne 5-7 minut.

Zalej pomidora wrzącą wodą, zdejmij skórkę i posiekaj w blenderze lub na tarce. Dodaj tam zmiażdżony czosnek.

Jeśli używasz zielonej soczewicy, takiej jak moja, najpierw ugotuj ją do połowy. Opłucz czerwony i natychmiast dodaj do warzyw.

Wlej około 1 L wody, zagotuj zupę i gotuj na średnim ogniu, aż soczewica będzie prawie gotowa.

Następnie dodaj pomidora z czosnkiem, solą i pieprzem, wyłącz kuchenkę i pozwól zupie trochę zaparzyć.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy