pieczenie 16.02.2022

placki z kalafiora, zielonego groszku i koperku

45 min
5 porcji
Placki z kalafiora, zielonego groszku i koperku
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Duża ilość warzyw nadaje naleśnikom soczysty i apetyczny smak. Przygotowują się po prostu. Konwencjonalnie cały proces można podzielić na dwa etapy: przygotowanie warzyw i praca z ciastem. Po usmażeniu placki rozłożyć na papierowej serwetce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podziel kalafior na kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie przez 10-15 minut.

Wrzuć kapustę do durszlaka i zmiel blenderem.

W osobnym pojemniku gotuj zielony groszek do miękkości.

Drobno posiekaj szczypiorek i koperek.

Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem, solą i kwaśną śmietaną.

Dodaj kalafior, zielony groszek, koperek i cebulę.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto powinno być grube, ale płynne.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy