dania główne 19.07.2023

cukinia na grillu na ruszcie

15 min
2 porcje
Cukinia na grillu na ruszcie
Alex, stock.adobe.com
0

Przepis jest prosty, ale istnieje wiele ważnych niuansów. Na przykład cukinię na grillu należy gotować na dobrze nasmarowanym ruszcie. W przeciwnym razie warzywa przykleją się do metalu. Ważne jest również, aby gotować je na średnim i równomiernym ogniu, zapobiegając pojawieniu się płomieni.

Składniki

  • cukinia - 3 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • Zieleń - jedna trzecia wiązki
  • Olej roślinny - 50 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokrój w plastry wzdłużne o grubości około 1 cm.

Włóż do miski, wymieszaj z solą i olejem. Przykryj i odłóż na bok na 15 minut.

Ułóż cukinię na wysmarowanym ruszcie w jednej warstwie i smaż na grillu przez 2 minuty z każdej strony. Powtórz z resztą cukinii.

Połóż gotowe warzywa na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy