dania główne 22.01.2022

pikantne gołąbki w pikantnym sosie

1 godz. 20 min.
6 porcji
Pikantne gołąbki w pikantnym sosie
Andrey Cherkasov, stock.adobe.com
0

Proponuję ugotować pyszne gołąbki w pikantnym sosie. Przepis nie jest skomplikowany, ale czasochłonny. Z podanej ilości pieprzu uzyskuje się umiarkowanie palące danie, ale można je dostosować do własnych upodobań!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wykonaj głębokie nacięcia w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu ostrożnie wyjmij kapustę z patelni i usuń gotowe liście. Powtarzaj kroki, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Pokrój cebulę, chili i koperek, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.

Weź część smażenia do nadzienia, dodaj sos pomidorowy, 200 ml bulionu, posiekane chili i liście laurowe do reszty. Gotuj przez 10 minut i wyłącz.

Połącz mięso mielone, smażenie, jajko, ryż, sól i zmielony czarny pieprz. Wymieszaj nadzienie rękami, aż będzie gładkie.

Połóż trochę mięsa mielonego na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz z resztą liści.

Umieść liście kapusty na dnie patelni, ułóż gołąbki na wierzchu luźnymi rzędami.

Wlej wrzący bulion, smaż pomidory, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy