dania główne 22.01.2022

owsianka kukurydziana Huculska z serem i ziołami

50 min
6 porcji
Huculska kasza kukurydziana z serem i ziołami
OlegD, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić coś niezwykłego na obiad? Ugotuj owsiankę kukurydzianą według klasycznej receptury huculskiej. Danie jest trochę kłopotliwe, ale wynik w pełni uzasadnia wszystkie wysiłki!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej kaszę kukurydzianą na blachę do pieczenia i podgrzewaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W grubościennym kotle zagotuj wodę, dodaj sól i kaszę kukurydzianą. Gotuj przez 20 minut na bardzo małym ogniu.

Dodaj masło, mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Pokrusz kozi ser, zetrzyj suluguni, drobno posiekaj natkę pietruszki.

Rozłóż gorącą owsiankę na talerzach, posyp kozim serem, suluguni i ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy