dania główne 26.01.2022

kotlety wieprzowe marynowane w musztardzie

50 min
6 porcji
Kotlety wieprzowe marynowane w musztardzie
www.push2hit.de, stock.adobe.com
0

Raz w ramach eksperymentu próbowałem marynować kotlety w musztardzie. Okazało się tak pyszne, że od tego czasu ten przepis stał się moim ulubionym! Aby danie nie było zbyt ostre, dodaję trochę kwaśnej śmietany do marynaty.

Składniki

do kotletów:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około 1 centymetra.

Pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach.

Posyp powstałe półfabrykaty mielonym pieprzem i solą.

Wymieszaj musztardę ze śmietaną i obficie posmaruj nimi kotlety.

Przykryj wszystko pokrywką i pozostaw do marynowania na 3-4 godziny.

Lekko ubij jajka z mieloną papryką i solą.

Na szerokim talerzu posyp bułkę tartą.

Kotlety zanurzyć w mieszance jajecznej, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem.

Smażyć na szybkim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony, a następnie ułożyć kotlety na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy