dania główne 21.02.2022

Gołąbki z mielonym kurczakiem bez smażenia

1 godz. 40 min.
5 porcji
Gołąbki z mielonym kurczakiem bez smażenia
robert6666, stock.adobe.com
0

Bez smażenia gołąbki są znacznie zdrowsze. Do nadzienia dodaję trochę świeżej cebuli, ale w razie potrzeby można ją również wykluczyć. Bogaty bulion nada potrawie wyrazisty smak. Wolnowar zajmie się resztą.

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz kapustę z górnych arkuszy, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15-20 minut.

Okresowo wyjmuj kapustę z wody i usuwaj górne liście. Kontynuuj, aż wszystkie odpowiednie liście zostaną usunięte.

Ryż opłucz, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mięso mielone, ryż, cebulę, jajko, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty, wsuń do krawędzi i zwiń luźną rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.

Osobno wymieszaj bulion, koncentrat pomidorowy i sól.

Włóż gołąbki do miski multicookera, zalej przygotowanym płynem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Zamknij pokrywkę i gotuj przez 1 godzinę w trybie "Duszenia".

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy