dania główne 06.12.2022

paella z koktajlem morskim

50 min
6 porcji
Paella z koktajlem morskim
YASUTAKA OTSUKI, stock.adobe.com
0

Nie lubię skomplikowanych przepisów, więc często robię paellę z koktajlem morskim. Pikantny i aromatyczny szafran, delikatne owoce morza i obfity ryż. Trzymaj się przepisu, a wtedy będziesz mógł zaskoczyć swoich domowników pysznym daniem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jeśli nie masz bulionu, możesz wziąć odpowiednią ilość wody i dodać do niego szafran.

Wlej oliwę z oliwek na patelnię, dobrze podgrzej i smaż koktajl morski nie dłużej niż 5 minut.

W blenderze zmiel czosnek, cebulę, bazylię i pomidora. Odłóż na bok, będziemy potrzebować tej mieszanki później.

Pokrój paprykę w paski i wyślij na patelnię, na której smażono koktajl morski. Wlać bulion i trochę zagotować. Dodaj ryż. Sól, dodaj przyprawy, pieprz do smaku. Wlej mieszankę pomidorów, cebuli i czosnku, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Następnie paella nie jest mieszana, aż będzie w pełni ugotowana.

5 minut przed końcem gotowania dodaj smażony koktajl morski. Odstaw na bok, przykryj na 5 minut i możesz jeść.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy