dania główne 22.01.2022

Gołąbki z ziemniakami i grzybami

1 godz. 15 min.
6 porcji
Gołąbki z ziemniakami i grzybami
freeskyline, stock.adobe.com
0

Jeśli przestrzegasz postu lub diety, spróbuj gołąbków z ziemniakami i grzybami. Aby nadzienie nie było suche, dodaję trochę masła, a grzyby odgrywają tutaj ważną rolę. Przygotuj, na pewno ci się spodoba!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wykonaj głębokie nacięcie w kapuście i usuń łodygę. Umieść kapustę w garnku z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij widelcem gotowe liście. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Obierz ziemniaki, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości.

Zetrzyj ziemniaki na puree, sól, pieprz i dodaj masło. Wszystko dobrze wymieszaj.

Pokrój cebulę i grzyby na małe kawałki, zetrzyj marchewki.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor. Wybierz część do nadzienia. Do reszty dodaj sos pomidorowy i liść laurowy. Gotuj przez 10 minut.

Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 10 minut.

Wymieszaj tłuczone ziemniaki ze smażeniem. Posmakuj i dodaj do soli, jeśli to konieczne.

Umieść nadzienie ziemniaczane na krawędzi liścia kapusty i zwiń je kopertą. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, luźno połóż gołąbki na wierzchu.

Wlej wrzący bulion i pieczeń pomidorową. Sól i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy