dania główne 22.01.2022

Gołąbki z mielonym kurczakiem

1 godz. 15 min.
6 porcji
Gołąbki z mielonym kurczakiem
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz obfitego, ale niezbyt ciężkiego Dania, spróbuj gołąbków z mielonym kurczakiem. Jest długi, ale smaczny i wcale nie jest kłopotliwy. Radzę uważnie rozważyć wybór kapusty-powinna być lekka, umiarkowanie gęsta i zawsze z cienkimi liśćmi.

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i mielony pieprz.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertą. Powtórz procedurę ze wszystkimi innymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty i luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

W osobnym rondlu zagotuj bulion, dodaj sos pomidorowy i ziele angielskie. Gotuj przez 10 minut i sól.

Wlej płyn pomidorowy do gołąbków, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy