dania główne 22.01.2022

Gołąbki w sosie śmietanowo-pomidorowym

1 godz. 40 min.
8 porcji
Gołąbki w sosie śmietanowo
sriba3, stock.adobe.com
0

Chcesz spróbować pysznych gołąbków? Nie, Nie musisz kupować mrożonych półproduktów. Możesz przygotować apetyczne danie w domu. Zapewniamy, że odniesiesz sukces! Cały proces gotowania opisuję szczegółowo w tym przepisie!

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.

Okresowo wyjmuj kapustę i usuwaj gotowe liście widelcem. Powtarzaj, aż usuniesz wszystkie piękne liście.

Odetnij zgrubienia na liściach i w razie potrzeby uderz w twarde części młotkiem.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i mielony pieprz. Dobrze ugniataj rękami, aż będzie gładka.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.

Przykryj dno garnka liśćmi kapusty. Nie układaj gołąbków zbyt mocno na wierzchu.

Zagotuj bulion, dodaj wstępnie wymieszaną koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj przez 5 minut.

Wlej sos śmietanowo-pomidorowy do gołąbków, przykryj i gotuj przez 60 minut na małym ogniu.

Po wyłączeniu pozostaw gołąbki na 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy