dania główne 22.01.2022

pilaw z małżami

40 min
4 porcje
Pilaw z małżami
mikitiger, stock.adobe.com
0

Kiedy chcesz rozpieszczać rodzinę niezwykłym daniem, powinieneś ugotować pilaw z małżami. Jest pyszny, prosty i oryginalny. Radzę używać schłodzonych owoców morza. Nie wymagają rozmrażania, gotują się szybciej i znacznie wygrywają w smaku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój pomidory i marchewki w Krótkie Kostki.

Roztop masło na patelni, dodaj małże i smaż przez 5-7 minut na średnim ogniu.

Dodaj cebulę, marchewkę, pomidor, zirę i czarny pieprz. Gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta, ciągle mieszając.

Dodaj umyty ryż, sól, gorącą wodę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Zawiń gotowy pilaw ręcznikiem na 30 minut. Podczas serwowania dodaj liść sałaty do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy