dania główne 22.01.2022

soczysty stek wieprzowy w piekarniku

1 godz. 5 min.
2 porcje
Soczysty stek wieprzowy w piekarniku
Mikhaylovskiy, stock.adobe.com
0

Wiadomo, że prawidłowe upieczenie steku wymaga uważności i wyraźnego śledzenia czasu. Jeśli ta opcja Ci nie odpowiada, przygotuj danie w piekarniku. Dzielę się niezwykle prostym przepisem na soczysty stek wieprzowy w piekarniku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w steki o grubości około 2 centymetrów.

Wymieszaj paprykę z groszkiem w moździerzu, wymieszaj z solą, sosem sojowym i oliwą z oliwek.

Za pomocą powstałej mieszanki posmaruj steki ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Zawiń mięso w dwie warstwy folii i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Ostrożnie rozwiń folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 5 minut. Lub dłużej w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

Ułóż gotowe steki na desce do serwowania i pokrój.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy