dania główne 22.01.2022

pilaw z kurczaka domowego

1 godz. 40 min.
8 porcji
Pilaw z domowego kurczaka
0

W klasycznych przepisach pilaw jest zwykle przygotowywany z wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny, ale nie jest gorszy z domowego kurczaka. Jak na mój gust, tak jest jeszcze lepiej! Często robię taki pilaw i podaję go na stole z kiszoną kapustą lub lekką sałatką warzywną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka i namocz w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Odcedź, ponownie opłucz mięso i lekko osusz kawałki ręcznikiem papierowym.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Smaż kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor. Średnio zajmuje to 10-15 minut.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Przenieś mięso do kotła, dodaj zirę, liść laurowy, berberys i połowę wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przenieś pieczeń do mięsa, dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pilaw pod przykryciem na 20 minut.

Pilaw z domowego kurczaka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy