Mój sekretny przepis, kiedy chcesz zaimponować! Taka sałatka to skoncentrowana uczta dla smakoszy, a zwłaszcza miłośników sera pleśniowego. Ale w rzeczywistości ma bardzo mało składników i nie ma trudności.
Składniki
- Dynia - 400 g
- Gruszka - 2 kawałki
- Mieszanka sałatek - 50 g
- cukier - 1 art.
- orzechy włoskie - 50 g
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
- Ser Dor Bleu - 75 g
- sok z cytryny - 1 art.
- miód - 1 łyżeczka
- musztarda Dijon - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obraną dynię pokrój w drobną kostkę, skrop łyżką oleju i posyp ziołami. Wyślij go do piekarnika na 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Gruszkę obrać i pokroić, ułożyć na patelni i przykryć cukrem. Podsmaż trochę do karmelizacji.
Ułóż gruszkę i dynię na liściach sałaty, a na wierzchu ułóż plastry sera pleśniowego i posiekane orzechy.
Do sosu wymieszaj pozostały olej, miód, sok z cytryny, musztardę Dijon, sól, pieprz i polej sałatkę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy