sałatki 22.01.2022

sałatka z wątróbki drobiowej, bakłażana i papryki

35 min
5 porcji
Sałatka z wątróbki drobiowej, bakłażana i papryki
lester120, stock.adobe.com
0

Wątróbka drobiowa to niedrogi i zdrowy produkt. Sałatki z niego zawsze okazują się smaczne. Ten przepis łączy wszystkie składniki w niesamowity sposób. Biorąc pod uwagę dużą ilość oleju do smażenia, nie ma potrzeby uzupełniania sałatki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Dobrze opłucz wątróbkę drobiową i osusz ręcznikiem papierowym.

Podgrzej 3 łyżki.l. olej roślinny na patelni i smaż wątrobę do miękkości. Na koniec dodaj trochę soli i mielonego pieprzu.

Lekko ostudź wątrobę i pokrój na małe kawałki.

Paprykę, cebulę obrać i pokroić.

Rozerwij liście sałaty na kawałki rękami.

Pokrój bakłażany i namocz w osolonej wodzie przez 10 minut.

Odcedź i dokładnie osusz bakłażany.

Rozgrzej trochę oleju na patelni, dodaj bakłażana i smaż przez 10-12 minut na średnim ogniu.

Osobno na pozostałym oleju podsmaż paprykę, aż się ugotuje.

Połącz pieczone warzywa, wątróbkę drobiową, liście sałaty i cebulę.

Dodaj sól, zmielony pieprz i wymieszaj.

Połóż sałatkę na talerzu i grubo posyp pestkami dyni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy