napoje 02.06.2023

kwas chlebowy z porzeczek w domu

20 min
20 porcji
Kwas porzeczkowy w domu
Serge, stock.adobe.com
0

Dzisiaj z przyjemnością powiem Ci, jak gotować kwas porzeczkowy w domu. Napój okazuje się niezwykle aromatyczny i smaczny. Polecam podawać na zimno, dodając do szklanki kilka kostek lodu i gałązkę pachnącej mięty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, dokładnie opłucz i zmiel w blenderze.

W głębokim rondlu połącz wodę, kwas cytrynowy i porzeczkę. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień i schłodzić do 35 stopni.

Odcedź, dodaj cukier i suche drożdże. Wymieszaj, przykryj gazą i pozostaw na 1 dzień w ciemnym, ciepłym miejscu.

Wlej kwas chlebowy do plastikowych butelek, do każdej dodaj rodzynki. Szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na 4 dni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy