napoje 03.06.2023

Biały kwas chlebowy z mąki żytniej

1 godz. 0 min.
4 porcje
Biały kwas chlebowy z mąki żytniej
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Domowy kwas chlebowy jest zawsze lepszy niż sklep. I to nie tylko dlatego, że w tym przypadku dokładnie znasz skład i sam nim zarządzasz. Ale także dlatego, że w domu można przygotować znacznie więcej różnych opcji. Na przykład biały kwas chlebowy z mąki żytniej.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj 8 łyżek mąki z wodą, aż będzie gładka.

Dodaj 3 łyżki Saary i rodzynki.

Przykryj zakwas ręcznikiem i pozostaw w cieple na około 3-4 dni.

Odcedź zakwas, wlej do 3-litrowego słoika i dodaj wodę prawie do góry.

Dodaj pozostały cukier i mąkę i wymieszaj.

Przykryj kwas chlebowy i pozostaw na 2 dni w komantowej temperaturze.

Odcedź kwas chlebowy i butelkuj.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy