napoje 22.05.2023

Biały kwas chlebowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Biały kwas chlebowy
AB-7272, stock.adobe.com
0

Kwas chlebowy to tradycyjny rosyjski napój, który ma długą historię i jest popularny w wielu innych krajach. Co więcej, przepisy na kwas chlebowy są w rzeczywistości znacznie większe niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Na przykład taki oryginalny biały kwas chlebowy jest po prostu zbawieniem w upale.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj słód i mąkę, zalej litrem wrzącej wody i wymieszaj.

Przykryj zakwas i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Gdy brzeczka ostygnie do 35-40 stopni, dodaj nieprzemyte rodzynki i zakwas.

Wymieszaj, przykryj i pozostaw kwas chlebowy na kolejny dzień w temperaturze pokojowej.

Dodaj pozostałą zimną wodę, ponownie przykryj i pozostaw kwas chlebowy na kolejne 1-2 dni.

Odcedź napój, wlej do butelek i wyślij do lodówki na kolejne 2-3 dni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy