przekąski 22.01.2022

ostra shawarma z wołowiną, ziemniakami i chili

40 min
4 porcje
Ostra shawarma z wołowiną, ziemniakami i papryczką chili
smspsy, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz pikantne potrawy, spróbuj zrobić shawarmę z chili. Głównymi składnikami będą wołowina, pieczone ziemniaki i pikle. Ale najważniejszą rolę odgrywa ostry sos.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój przygotowaną wołowinę na małe kawałki, posyp papryką, solą i pozostaw do marynowania na 30 minut.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż wołowinę i smaż na złoty kolor.

Wlać gorącą wodę i dusić pod pokrywką przez 20 minut.

Wyjmij wołowinę na deskę i pokrój jeszcze drobniej.

Posiekaj pikle, koperek i ostrą paprykę.

Wymieszaj sos pomidorowy z adjika, czerwoną papryką i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Połóż pitę na stole i posmaruj powstałym sosem.

Zajmując środkową część pity, ułóż ziemniaki, wołowinę i ogórki. W razie potrzeby dodaj trochę więcej gorącego sosu.

Zawiń pitę z boków i lekko dociśnij. Powtórz z pozostałymi Pitas i dodatkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy