przekąski 10.02.2022

pikantne marchewki w stylu koreańskim z sosem kochudian

15 min
4 porcje
Pikantne marchewki po koreańsku z sosem kochudian
Alesia Berlezova, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pikantnych potraw pokochają ten przepis. Tym razem Koreański SOS kochudian doda pikanterii. Tradycyjnie przekąskę należy podawać w lodówce przez 2-3 godziny. Aby przyspieszyć proces, radzę lekko rozgnieść marchewki solą i przyprawami.

Składniki

  • marchew - 500 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • SOS (kochudian) – 1 łyżeczka
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 50 ml
  • ocet jabłkowy - 2 art.
  • cukier - 2 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (gotowany) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Dodaj cukier, sól i wymieszaj. Przykryj i odłóż na bok na 15 minut.

Na małej patelni połącz wodę, olej, ocet i sos kochudian. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Wlej gorącą marynatę do marchewki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem marchewki należy odstawić do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy