przekąski 29.06.2023

galaretka z golonki i kurczaka

5 godz. 15 min.
12 porcji
Galaretka z golonki i kurczaka
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Doświadczone gospodynie domowe często gotują galaretkę z golonki i kurczaka. Zawsze okazuje się smaczny, piękny i doskonale zamraża bez żadnych dodatków. Do tego przepisu radzę kupić domowego kurczaka. Jego kości, skóra i chrząstki nadadzą bulionowi pożądaną lepkość.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na duże kawałki i dokładnie spłucz.

Złóż golonkę, kawałki kurczaka i przyprawy na patelnię.

Przykryj wodą i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Dodaj przygotowane marchewki i cebulę, gotuj jeszcze 1 godzinę.

Wyjmij mięso i warzywa z bulionu, połóż na talerzu i odłóż na bok do ostygnięcia.

Odcedź bulion, dodaj sól i gotuj przez 1 minutę.

Oddziel mięso od kości, posiekaj i włóż do przygotowanych pojemników.

Wlać bulion i delikatnie przestawić w chłodne miejsce na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy