przekąski 22.06.2023

hummus z soczewicy

35 min
2 porcje
Hummus z soczewicy
Ivanna Pavliuk, stock.adobe.com
0

Dodaj hummus z soczewicy do swojego chudego menu. Obfita przekąska jest niezwykle przydatna, ponieważ zawiera wiele witamin i kwasów tłuszczowych. Dla lepszej strawności dietetycy zalecają podawanie go z lekkimi sałatkami warzywnymi.

Składniki

  • soczewica - 350 g
  • Sezam - 2 art.
  • czosnek - 2 ząbki
  • sok z cytryny - 50 ml
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sól - do smaku
  • woda - 900 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel sezam w młynku do kawy.

Opłucz soczewicę, zalej zimną wodą i gotuj przez 25 minut.

Odcedź połowę pozostałej wody, dodaj sól, zmielony sezam, olej, sok z cytryny i czosnek przepuszczony przez prasę.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy