przekąski 28.06.2023

pasztet z wątróbki drobiowej z masłem

25 min
4 porcje
Pasztet z wątróbki drobiowej z masłem
tycoon101, stock.adobe.com
0

Do tego przepisu kupuję schłodzoną wątrobę. Powinien być bordowy z przyjemnym słodkawym aromatem. Pasztet z wątróbki drobiowej z masłem przygotowuje się za pomocą blendera. Jeśli go nie ma, obrabiany przedmiot należy dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa.

Składniki

  • wątróbka drobiowa - 500 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula (średni) – 2 kawałki
  • masło - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 CZ. l.
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wątróbkę drobiową i włóż do rondla.

Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 15 minut od wrzenia.

Odłóż na durszlak i odłóż na bok do ostygnięcia.

Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.

Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.

Dodaj marchewki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

Umieść w misce blendera gotowaną wątrobę, smażyć, miękkie masło, sól i pieprz. Zmiel na gładką konsystencję.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy