Do tego przepisu kupuję schłodzoną wątrobę. Powinien być bordowy z przyjemnym słodkawym aromatem. Pasztet z wątróbki drobiowej z masłem przygotowuje się za pomocą blendera. Jeśli go nie ma, obrabiany przedmiot należy dwukrotnie przepuścić przez maszynę do mięsa.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 500 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula (średni) – 2 kawałki
- masło - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową i włóż do rondla.
Dodaj wodę, liść laurowy i gotuj przez 15 minut od wrzenia.
Odłóż na durszlak i odłóż na bok do ostygnięcia.
Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Umieść cebulę na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, aż będzie przezroczysta.
Dodaj marchewki i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Umieść w misce blendera gotowaną wątrobę, smażyć, miękkie masło, sól i pieprz. Zmiel na gładką konsystencję.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy